Polecany post

Photobucket Photobucket

piątek, 1 sierpnia 2014

Domowe burgery ze świeżymi warzywami podane z frytkami ze słodkich ziemniaków i dipem na ostro





Burgery ''chodziły'' za mną od dawna aż  końcu obmyśliłam plan ich przygotowania i jakie smaki chce ze sobą połączyć. Znalazłam trochę wolnego czasu żeby zrobić je od początku do końca i wyszło  niesamowicie. Smaki świetnie się połączyły, a mój luby spałaszował dwie porcje przygotowane przeze mnie:) Słodki smak frytek i pikantne mięso z ostrym sosem...najlepsze burgery jakie jadłam. Domowe zawsze pyszne i cieszy oko:)

Co potrzebujesz ( na cztery burgery) i jak je przygotować:

Mięso:
  • 250g mięsa wołowo- wieprzowego lub wołowego
  • 1 duża cebula - posiekana
  • 1 lyżeczka suszonej papryczki jalapeno
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  1. Cebulę podsmażamy na patelni i dodajemy do niej cukier aby się ładnie zeszkliła.
  2. Gdy cebulka już ładnie wygląda dodajemy do niej odrobine pieprzu i dużą szczyptę soli.
  3. Dodajemy ostrą paprykę i chwilke jeszcze podsmażamy.
  4. Do mięsa wbijamy jajko i wsypujemy resztę przypraw.
  5. Łączymy się sobą - najlepiej dłonią i gdy cebula nam ostygnie, dodajemy ją do mięsa.
  6. Wszystko razem łączymy.
  7. Konsystencja powinna być dość luźna i taka jest najlepsza na burgery - są one wtedy soczyste.
  8. Mięso odkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników
Składniki:
  • 1 czerwona cebula - krojona w talarki
  • pół papryki żółtej krojonej w plastry
  • 1 pomidor malinowy - krojony w plastry
  • Sałata - mieszanka sałat (dwie garście)
Frytki:
  • 4 średnie bataty
  • 2 łyżki oleju
  • sól i czarny pieprz
  1. Kroimy w paseczki tak jak na zwykłe frytki
  2. W misce polewamy olejem i posypujemy solą i pieprzem
  3. mieszamy tak, aby wszystkie były pokryte przyprawami
  4. Wstawiamy razem z mięsem do piekarnika ( to w punkcie na dole w różowym opisie)
Sos:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki sosu słodko kwaśnego
  • szczypta soli
  • sok z połowy limonki
  • natka pietruszki
  1. Wszystkie składniki ze sobą łączymy
  2. Dodajemy natkę i odstawiamy

Potrzebujemy również cztery bułki z dynią lub innymi ziarnami.
  1. Drylujemy środki - czyli wyciągamy miąższ z bułek abyśmy swobodnie pomieścili wszystkie składniki. Nie chcemy przecież się obchać bułą, tylko zjeść pysznego burgera bez uczucia napchania mąką:)
  2. A teraz już z górki.
  3. Formujemy burgery i pieczemy w piekarniku razem z batatami ok 20 min (zwracajcie uwagę na kolor;)) Każdy piekarnik inaczej piecze;)
  4. Do bułek najpierw wędruje sos-->burger-->papryka-->sałata-->pomidor-->cebula-->sos
  5. Przekładamy na talerze, układamy obok frytki i podajemy z sosem
  6. Warto otwierać co jakiś czas piekarnik aby odbarować wode i wysuszyć frytki
  7. i gotowe!:)













BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket