Burgery ''chodziły'' za mną od dawna aż końcu obmyśliłam plan ich przygotowania i jakie smaki chce ze sobą połączyć. Znalazłam trochę wolnego czasu żeby zrobić je od początku do końca i wyszło niesamowicie. Smaki świetnie się połączyły, a mój luby spałaszował dwie porcje przygotowane przeze mnie:) Słodki smak frytek i pikantne mięso z ostrym sosem...najlepsze burgery jakie jadłam. Domowe zawsze pyszne i cieszy oko:)
Co potrzebujesz ( na cztery burgery) i jak je przygotować:
Mięso:
- 250g mięsa wołowo- wieprzowego lub wołowego
- 1 duża cebula - posiekana
- 1 lyżeczka suszonej papryczki jalapeno
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- Cebulę podsmażamy na patelni i dodajemy do niej cukier aby się ładnie zeszkliła.
- Gdy cebulka już ładnie wygląda dodajemy do niej odrobine pieprzu i dużą szczyptę soli.
- Dodajemy ostrą paprykę i chwilke jeszcze podsmażamy.
- Do mięsa wbijamy jajko i wsypujemy resztę przypraw.
- Łączymy się sobą - najlepiej dłonią i gdy cebula nam ostygnie, dodajemy ją do mięsa.
- Wszystko razem łączymy.
- Konsystencja powinna być dość luźna i taka jest najlepsza na burgery - są one wtedy soczyste.
- Mięso odkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników
- 1 czerwona cebula - krojona w talarki
- pół papryki żółtej krojonej w plastry
- 1 pomidor malinowy - krojony w plastry
- Sałata - mieszanka sałat (dwie garście)
- 4 średnie bataty
- 2 łyżki oleju
- sól i czarny pieprz
- Kroimy w paseczki tak jak na zwykłe frytki
- W misce polewamy olejem i posypujemy solą i pieprzem
- mieszamy tak, aby wszystkie były pokryte przyprawami
- Wstawiamy razem z mięsem do piekarnika ( to w punkcie na dole w różowym opisie)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki sosu słodko kwaśnego
- szczypta soli
- sok z połowy limonki
- natka pietruszki
- Wszystkie składniki ze sobą łączymy
- Dodajemy natkę i odstawiamy
Potrzebujemy również cztery bułki z dynią lub innymi ziarnami.
- Drylujemy środki - czyli wyciągamy miąższ z bułek abyśmy swobodnie pomieścili wszystkie składniki. Nie chcemy przecież się obchać bułą, tylko zjeść pysznego burgera bez uczucia napchania mąką:)
- A teraz już z górki.
- Formujemy burgery i pieczemy w piekarniku razem z batatami ok 20 min (zwracajcie uwagę na kolor;)) Każdy piekarnik inaczej piecze;)
- Do bułek najpierw wędruje sos-->burger-->papryka-->sałata-->pomidor-->cebula-->sos
- Przekładamy na talerze, układamy obok frytki i podajemy z sosem
- Warto otwierać co jakiś czas piekarnik aby odbarować wode i wysuszyć frytki
- i gotowe!:)
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz