Carrot cake with lemon, ginger and maple syrup.
Co potrzebujesz / What do you need:
- 300g mąki pszennej / 300g wheat flour
- 300g startej marchewki / 300g of grated carrots
- 220 ml oleju / 220ml of cooking oil
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej / 1tsp of baking soda
- 1 łyżeczka cynamonu / 1tsp of cinnamon
- 1 łyżeczka imbiru / 1tsp of ginger
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej / 2 tsp of lemon crust
- 250g cukru trzcinowego / 250g of brown sugar
- 3 łyżki siemienia lnianego + woda / 3tbsp of flax meal & water
- Len namocz w wodzie aż spęcznieje
- W misce utrzyj olej, cukier i len na jednolitą gładką masę
- w osobnej misce zmieszaj wszystkie sypkie składniki
- Następnie połącz wszystkie składniki razem z marchewką i przyprawami
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Wyłóż formę papierem i wysmaruj brzegi masłem (średnica ok 20cm)
- Piecz ok 40min lub do suchego patyczka
- 120g serka mascarpone / 120g mascarpone cheese
- 150ml śmietany 36% / 150ml 36% cream
- sok z połowy cytryny / juice from 1/2 of lemon
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej / 2 tsp of lemon crust
- 1 łyżka cukru pudru / 1 tbsp of powdered sugar
- 2 łyżki syropu klonowego / 2 tbsp of maple syrup
- Ubijamy śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem.
- Dodajemy skórkę z cytryny i sok.
- Dodajemy syrop klonowy i odstawiamy na 30min do lodówki aż stężeje.
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz