Polecany post

Photobucket Photobucket

środa, 15 lipca 2015

Marchewkowe pole. Pyszne ciasto marchewkowe ze skórką cytrynową, imbirem i lekkim kremem z syropem klonowym. Carrot cake


Carrot cake with lemon, ginger and maple syrup.



Co potrzebujesz / What do you need:
  • 300g mąki pszennej / 300g wheat flour
  • 300g startej marchewki / 300g of grated carrots      
  • 220 ml oleju / 220ml of cooking oil
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej / 1tsp of baking soda
  • 1 łyżeczka cynamonu / 1tsp of cinnamon
  • 1 łyżeczka imbiru / 1tsp of ginger
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej / 2 tsp of lemon crust 
  • 250g cukru trzcinowego / 250g of brown sugar     
  • 3 łyżki siemienia lnianego + woda / 3tbsp of flax meal & water
Jak to zrobić:
  1. Len namocz w wodzie aż spęcznieje
  2. W misce utrzyj olej, cukier i len na jednolitą gładką masę
  3. w osobnej misce zmieszaj wszystkie sypkie składniki
  4. Następnie połącz  wszystkie składniki razem z marchewką i przyprawami
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  6. Wyłóż formę papierem i wysmaruj brzegi masłem (średnica ok 20cm)
  7. Piecz ok 40min lub do suchego patyczka
Polewa / coating:
  • 120g serka mascarpone / 120g mascarpone cheese
  • 150ml śmietany 36%    / 150ml 36% cream
  • sok z połowy cytryny   / juice from 1/2 of lemon
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej / 2 tsp of lemon crust
  • 1 łyżka cukru pudru    / 1 tbsp of powdered sugar
  • 2 łyżki syropu klonowego / 2 tbsp of maple syrup
  1. Ubijamy śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem.
  2. Dodajemy skórkę z cytryny i sok.
  3. Dodajemy syrop klonowy i odstawiamy na 30min do lodówki aż stężeje.
Ciasto wystudzamy na kratce i dopiero wtedy możemy posmarować je kremem:)




















BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket