Krem z warzyw - najlepsze w ciepłe dni, kiedy nawet nie chce się nic przeżuwać :) Świeże warzywa dostępne wszędzie gdzie się tylko obrócimy są dobrym początkiem do skomponowania swoich smaków w ulubioną zupę. Ja tym razem pokusiłam się o dość specyficzny w smaku seler, ale jak najbardziej dodało to zupce ciekawego smaku. Brokuł, cukinia, marchew, seler, przyprawy , parmezan i odrobinę śmietanki :) Enjoy!
Potrzebujesz:
- 1 mały seler
- 3 marchewki
- 1 średni brokuł
- 1 średnia cukinia
- 1,5l wody
- przprawy (przyprawa węgierska, 4x ziele angielskie, 3liście laurowe, świeżo mielony pieprz, sól)
- Oliwa do podsmażenia cukinii
- parmezan
- śmietana
- Najpierw gotujemy bulion - wrzucamy pokrojone marchewki i seler, ziele angielskie, liście laurowe, dwie łyżeczki przyprawy węgierskiej lub w ostateczności wegetę i 1 łyżeczkę soli.
- Kiedy warzywa zmiękną dorzucamy małe różyczki brokułu
- Podsmażamy cukinię na patelni razem z solą, pieprzem i odrobiną przyprawy węgierskiej - możemy mocno podsmażyć cukinii wtedy nada zupie intensywniejszy smak
- Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie - doprawiamy do smaku. Ja dodaję więcej świeżo mielonego pieprzu
- Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie
- Blendujemy na gładką masę i wtedy dorzucamy cukinię i lekko blendujemy wszystko jeszcze raz
- Posypujemy parmezanem i dodajemy śmietany
- Podsmażamy plastry cukinii
- Do bagietki wkładamy Szynkę szwarcwaldzką, plastry mozarelli, plastry pomidora, plastry chorizo, Bio rucolę, i podsmażoną cukinię, trzy plasterki masła i gotowe
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz