Polecany post

Photobucket Photobucket

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zielony krem z warzyw + ciemna bagietka z chorizo i cukinią




Krem z warzyw - najlepsze w ciepłe dni, kiedy nawet nie chce się nic przeżuwać :)  Świeże warzywa dostępne wszędzie gdzie się tylko obrócimy są dobrym początkiem do skomponowania swoich smaków w ulubioną zupę. Ja tym razem pokusiłam się o dość specyficzny w smaku seler, ale jak najbardziej dodało to zupce ciekawego smaku. Brokuł, cukinia, marchew, seler, przyprawy , parmezan i odrobinę śmietanki :) Enjoy!

Potrzebujesz:
  • 1 mały seler
  • 3 marchewki
  • 1 średni brokuł
  • 1 średnia cukinia
  • 1,5l wody
  • przprawy (przyprawa węgierska, 4x ziele angielskie, 3liście laurowe, świeżo mielony pieprz, sól)
  • Oliwa do podsmażenia cukinii
  • parmezan
  • śmietana
Jak to zrobić:
  1. Najpierw gotujemy bulion - wrzucamy pokrojone marchewki i seler, ziele angielskie, liście laurowe, dwie łyżeczki przyprawy węgierskiej lub w ostateczności wegetę i 1 łyżeczkę soli.
  2. Kiedy warzywa zmiękną dorzucamy małe różyczki brokułu
  3. Podsmażamy cukinię na patelni razem z solą, pieprzem i odrobiną przyprawy węgierskiej - możemy mocno podsmażyć cukinii  wtedy nada zupie intensywniejszy smak
  4. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie - doprawiamy do smaku. Ja dodaję więcej świeżo mielonego pieprzu
  5. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie
  6. Blendujemy na gładką masę i wtedy dorzucamy cukinię i lekko blendujemy wszystko jeszcze raz
  7. Posypujemy parmezanem i dodajemy śmietany
Bagietka z chorizo:
  1. Podsmażamy plastry cukinii
  2. Do bagietki wkładamy Szynkę szwarcwaldzką, plastry mozarelli, plastry pomidora, plastry chorizo, Bio rucolę, i podsmażoną cukinię, trzy plasterki masła i gotowe









BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket