Polecany post

Photobucket Photobucket

piątek, 15 sierpnia 2014

Bułeczki na słono z parmezanem, suszonymi pomidorami i porem




Nadszedł najwyższy czas na bułeczki drożdżowe, których nie robiłam jeszcze od czasów założenia bloga. Nie będą to bułeczki ze słodkim nadzieniem, tylko jak to zwykle u mnie bywa - coś na słono. Farsz to połączenie parmezanu, białego sera, suszonych pomidorow i pora z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Rewelacja, a do tego kubek mleka

Co potrzebujesz:
  • 1 duży por
  • 1 opakowanie twarogu półtłustego
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 5 jajek
  • Przyprawy - sól, czarny pieprz, cukier
  • 1kg mąki
  • ok pół szklanki oleju
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 1 szklanka tartego parmezanu
Farsz:
  1. Kroimy por
  2. Smażymy  na patelni, doprawiając sporą ilością pieprzu i solą, a także wsypujemy szczyptę cukru
  3. Pomidorki blendujemy na masę z widocznymi kawałkami pomidorków i dolewamy co jakiś czas oleju z pomidorków - cały czas blendując
  4. Do twarogu wbijamy jedno jajko (od kur z wolnego wybiegu) i doprawiamy solą i pieprzem
  5. Przygotowane masy łączymy ze sobą czyli twaróg, por, mase z pomidorów i doprawiamy pieprzem oraz dodajemy pół szklanki startego parmezanu
  6. Odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły

Ciasto:
  1. Rozczyn do ciasta - odrobina letniego mleka, kostka drożdży i łyżeczka cukru(czekamy aż podrośnie)
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żóltka i 1 jajko, + 1 łyżeczka soli
  3. Wlewamy rozczyn i ugniatamy wszystko razem stopniowo dodając oleju i resztę mleka
  4. Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy o konsystencji luźnego placka
  5. Formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do podwojenia swojej objętości
Dzielimy ciasto na małe kuleczki, każdą kuleczkę lekko rozpłaszczamy i wkładamy farsz do środka. Z reszty ciasta możemy zrobić zawijany chlebek lub więcej bułeczek:) Farszu spokojnie na wszystko wystarczy. Pamiętajcie że blachę musicie wysmarować olejem lub podłożyć papier do pieczenia. Posypcie bułeczki parmezanem i do piekarnika. 180stopni aż bułeczki się zrumienią.
























BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket