Nadszedł najwyższy czas na bułeczki drożdżowe, których nie robiłam jeszcze od czasów założenia bloga. Nie będą to bułeczki ze słodkim nadzieniem, tylko jak to zwykle u mnie bywa - coś na słono. Farsz to połączenie parmezanu, białego sera, suszonych pomidorow i pora z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Rewelacja, a do tego kubek mleka
Co potrzebujesz:
- 1 duży por
- 1 opakowanie twarogu półtłustego
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 5 jajek
- Przyprawy - sól, czarny pieprz, cukier
- 1kg mąki
- ok pół szklanki oleju
- 1,5 szkl mleka
- 1 kostka drożdży
- 1 szklanka tartego parmezanu
Farsz:
- Kroimy por
- Smażymy na patelni, doprawiając sporą ilością pieprzu i solą, a także wsypujemy szczyptę cukru
- Pomidorki blendujemy na masę z widocznymi kawałkami pomidorków i dolewamy co jakiś czas oleju z pomidorków - cały czas blendując
- Do twarogu wbijamy jedno jajko (od kur z wolnego wybiegu) i doprawiamy solą i pieprzem
- Przygotowane masy łączymy ze sobą czyli twaróg, por, mase z pomidorów i doprawiamy pieprzem oraz dodajemy pół szklanki startego parmezanu
- Odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły
- Rozczyn do ciasta - odrobina letniego mleka, kostka drożdży i łyżeczka cukru(czekamy aż podrośnie)
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żóltka i 1 jajko, + 1 łyżeczka soli
- Wlewamy rozczyn i ugniatamy wszystko razem stopniowo dodając oleju i resztę mleka
- Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy o konsystencji luźnego placka
- Formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do podwojenia swojej objętości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz