Polecany post

Photobucket Photobucket

piątek, 13 lutego 2015

Miękkie Empanadas inaczej - ze szpinakiem i wolowiną:)





Znów danie z kuchni Ameryki łacińskiej, tym razem ukochane empanadas. Oryginalne pierożki pieczone w piekarniku są nadziane warzywami i/lub wołowiną. Mnie osobiście napadła ochota na pisznak więc zrobiłam empanadas ze szpinakiem i wolowina na ostro. Pierożki są  mięciutkie i soczyste, osobiście polecam!

Co potrzebujesz na ciasto
  • 500g mąki pszennej
  • 170g miękkiego masła
  • ok 300ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • rozbełtane jajko do posmarowania
Co potrzebujesz na farsz
  • Opakowanie szpinaku baby
  • 300g wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz
  1. Podsmażamy lekko czosnek ale pilnujemy aby nie nabrał koloru ponieważ będzie gorzki
  2. Dodajemy szpinak razem z solą i pieprzem
  3. Na osobnej patelni podsmażamy zmieloną wołowinę a do niej dodajemy przyprawy
  4. Łączymy szpinak i mięso i chwilkę dusimy pod przykryciem
Jak przygotować:
  1. łączymy mąkę, masło i sól
  2. Dodajemy stopniowo wodę i ugniatamy do momentu uzyskania elastycznego i nieklejącego ciasta
  3. Rozwałkowujemy na ok 0,3mm i wycinamy spore koła wielkości miseczki
  4. Farsz wkładamy do środka, zamykamy na półksiężyce i smarujemy z wierzchu jajkiem
  5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20-25minut











BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket