Znów danie z kuchni Ameryki łacińskiej, tym razem ukochane empanadas. Oryginalne pierożki pieczone w piekarniku są nadziane warzywami i/lub wołowiną. Mnie osobiście napadła ochota na pisznak więc zrobiłam empanadas ze szpinakiem i wolowina na ostro. Pierożki są mięciutkie i soczyste, osobiście polecam!
Co potrzebujesz na ciasto
- 500g mąki pszennej
- 170g miękkiego masła
- ok 300ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- rozbełtane jajko do posmarowania
- Opakowanie szpinaku baby
- 300g wołowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
- Podsmażamy lekko czosnek ale pilnujemy aby nie nabrał koloru ponieważ będzie gorzki
- Dodajemy szpinak razem z solą i pieprzem
- Na osobnej patelni podsmażamy zmieloną wołowinę a do niej dodajemy przyprawy
- Łączymy szpinak i mięso i chwilkę dusimy pod przykryciem
- łączymy mąkę, masło i sól
- Dodajemy stopniowo wodę i ugniatamy do momentu uzyskania elastycznego i nieklejącego ciasta
- Rozwałkowujemy na ok 0,3mm i wycinamy spore koła wielkości miseczki
- Farsz wkładamy do środka, zamykamy na półksiężyce i smarujemy z wierzchu jajkiem
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20-25minut
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz