To jest jeden z moich ulubionych przepisów z ostatnich kilku miesięcy. Moi przyjaciele wiedzą ze od jakiegoś chodziła za mną pizza z dyni...mówiłam też ciągle o pizzy z kalafiora, ale przez cały ten czas nie miałam natchnienia:)
W końcu ruszyło mnie, w domu był kalafior, a ja pomyślałam - "Cóż tu potrzeba do tego ciasta żeby było chrupkie i treściwe?" Jak wiecie w cieście ważna jest baza czyli jak zwykle bywa to mąka, tu natomiast jest to kalafior. Aby ciasto było zwarte musimy je połączyć, ja wykorzystałam do tego siemię lniane i jajko. Wszystko znakomicie się połączyło i pizza wyszła przepyszna. Spróbujcie jej bo naprawdę warto - zdrowsza, bogatsza w witaminy i z mniejszą ilością glutenu:)
Co potrzebujesz:
SPÓD:
- 1 mały kalafior
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 jajko
- przyprawy (pieprz, sól, oregano, curry, odrobina chilli)
- Sos pomidorowy
- Szynka parmeńska
- Oliwki
- 2 cebule
- Ser żółty
- Garść szpinaku
- Porozcinaj kalafiora na różyczki i lekko obgotuj
- Włóż kalafiora do malaksera i zmiksuj na drobno.
- Zawiń kalafiora w ściereczkę i wyciśnij co tylko możesz (to bardzo ważne), aby usunąć nadmiar wody.
- Połącz kalafiora, przyprawy, jajko i siemię lniane razem.
- Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku ok 20min w 200 stopniach.
- Gdy spód wyciągniesz z piekarnika, nałóż na niego sos i pozostałe składniki oprócz szpinaku.
- Piecz w 200 stopniach prze ok 15min
- Na koniec posyp liśćmi szpinaku i zajadaj:)
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz