Polecany post

Photobucket Photobucket

czwartek, 9 lipca 2015

Chrupiąca pizza z kalafiora. Bez mąki i drożdży.




To jest jeden z moich ulubionych przepisów z ostatnich kilku miesięcy. Moi przyjaciele wiedzą ze od jakiegoś chodziła za mną  pizza z dyni...mówiłam też ciągle o pizzy z kalafiora, ale przez cały ten czas nie miałam natchnienia:)
W końcu ruszyło mnie, w domu był kalafior, a ja pomyślałam - "Cóż tu potrzeba do tego ciasta żeby było chrupkie i treściwe?" Jak wiecie w cieście ważna jest baza czyli jak zwykle bywa to mąka, tu natomiast jest to kalafior. Aby ciasto było zwarte musimy je połączyć, ja wykorzystałam do tego siemię lniane i jajko. Wszystko znakomicie się połączyło i pizza wyszła przepyszna. Spróbujcie jej bo naprawdę warto - zdrowsza, bogatsza w witaminy i z mniejszą ilością glutenu:)

Co potrzebujesz:

SPÓD:
  • 1 mały kalafior
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • przyprawy (pieprz, sól, oregano, curry, odrobina chilli)
GÓRA:
  • Sos pomidorowy
  • Szynka parmeńska
  • Oliwki
  • 2 cebule
  • Ser żółty
  • Garść szpinaku
  1. Porozcinaj kalafiora na różyczki i lekko obgotuj
  2. Włóż kalafiora do malaksera i zmiksuj na drobno.
  3. Zawiń kalafiora w ściereczkę i wyciśnij co tylko możesz (to bardzo ważne), aby usunąć nadmiar wody.
  4. Połącz kalafiora, przyprawy, jajko i siemię lniane razem.
  5. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku ok 20min w 200 stopniach.
  6. Gdy spód wyciągniesz z piekarnika, nałóż na niego sos i pozostałe składniki oprócz szpinaku.
  7. Piecz w 200 stopniach prze ok 15min
  8. Na koniec posyp liśćmi szpinaku i zajadaj:)












BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket