Tarta z brzoskwiniami na kruchym cieście. Mniam!
Kruche ciasto:
- 1 kostka masła 250g (schłodzona)
- 2 szklanki mąki (1 szklanka mąki pszennej, 1 krupczatki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, pamiętając o tym, że masło szybko się ociepla i zrobi nam się kleista więc dość szybko musimy poradzić sobie z urobieniem ciasta
- Wyrobioną kulkę ciasta wkładamy do lodówki.
Brzoskwinie drylujemy i układamy na cieście, już wyłożonym do formy. Zostawcie trochę ciasta aby pokryć z wierzchu tartę:) Ja wykorzystałam brzoskwinie z mojego ogrodu także miałam pewnośc ze są słodkie, więc jeśli nie macie takiej możliwości najlepiej jest spróbować na bazarku czy sprzedawane brzoskwinie nadają się do tarty - żeby nie była zbyt kwaśna lub nie miała posmaku goryczki. Tartę pieczemy w 180topniach do zrumienienia w zależności od piekarnika. Ja piekę swoją ok 25min. Życzę smacznego!
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz