Polecany post

Photobucket Photobucket

czwartek, 31 lipca 2014

Miodowy kurczak z pikantną pieczoną cukinią i dipem słodko-ostrym




Prowodyrką tego dania była cukinia. Wiedziałam, że chce zjeść ostrą cukinię prosto z piekarnika, ale nie miałam pomysłu na piersi z kurczaka. Pomyślałam, że skoro będę rozgrzewała piekarnik to od razu upiekę piersi kurczaka. Ale piersi z piekarnika....? Suche... No nic. Myślałam co by tu zrobić żeby były soczyste i miękkie. Wymyśliłam. Skoro cukinię zrobię na ostro to kurczak powinien być słodki aby zrównoważyć smaki. Zrobiłam marynatę musztardowo-miodową z odrobiną pietruszki i sosu sojowego i ponacinałam plastry kurczaka. Wyszło cudownie. Zapraszam do przyrządzenia, naprawdę jest obłędne:)

Co potrzebujesz (na 2 osoby):

Cukinia
  • 1 sporych rozmiarów cukinia
  • Przyprawa węgierska - możńa ją kupić w sklepie ze zdrową żywnością (zawiera nać selera, pietruszki, paprykę i cebulę)
  • Chilli jalapeno (suszone, posiekane)
  • 1 łyżka oleju
Kurczak
  • 1 duża pierś z kurczaka pocięta na 4 plastry
  • 2 duże łyżki miodu
  • 2 duże łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Nać pietruszki (posiekana)
  • 4 plastry mozarelli
DIP
  • 4 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki sosu słodko kwaśnego
  • nać pietruszki posiekana
  • sół
  • pieprz

Marynata
  1. Łączymy ze sobą składniki i mieszamy do ujednolicenia masy
  2. dodajemy odrobine soli i nać pietruszki
Kurczak
  1. Rozcinamy pierś kurczaka na 4 plastry
  2. Nacinamy
  3. Posypujemy odrobiną soli z każdej strony
  4. Wrzucamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 15min
Cukinia
  1. Tniemy cukinię na paseczki tak jak do frytek
  2. Posypujemy dwoma łyżkami przyprawy węgierskiej
  3. Dodajemy jedną lyżkę oleju
  4. pół lyżki chilli
  5. Wszystko razem ze sobą mieszamy
DIP
  1. Łączymy ze sobą jogurt i sos słodko kwaśny
  2. dodajemy nać pietruszki i odrobinę soli i pieprzu
  3. Mieszamy i gotowe
Teraz wszystko wykładamy na blachę. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni. W czasie pieczenia kurczak puści trochę wody dlatego należy co jakiś czas uchylać drzwiczki żeby woda odparowała. Piec do momentu aż kurczak się zezłoci wtedy połóż jeżeli chcesz plastry mozarelli. Cukinia ma się przyrumienić. Cukinia zamoczy się trochę w skarmelizowanym miodzie - tym lepiej. Będzie pyszna.

A teraz krok po kroku:


























BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket