Polecany post

Photobucket Photobucket

poniedziałek, 23 marca 2015

Tajska zupa z mlekiem kokosowym na ostro



Ain't it fun to make sth beautifull and so tasty?! The friend of mine asked me to preper the soup she eats in fave restaurant from time to time. She had an ambition to make it at home but it wasn't so good.  Thai soup with coco milk, curry, ginger, zuchinni, mashrooms, chicken and chilli - best ever! And now after all preperations and counting I am able to write you down the recipe.

I znów jestem z niesamowitym autorskim przepisem!:) Kilka dni temu znajoma poprosiła mnie o zrobienie tajskiej zupy z mlekiem kokosowym jaką zwykła jadać w ulubionej restauracji. Próbowała ją robić w domu jednak stwierdziła, że to nie to. Jadłam tą zupę więc łatwo było przypomnieć sobie jej smak no i udało się. Zupa na pewno nie jest identyczna z powodu innych preferencji smakowych ale jest nieziemska. Uwielbiam jej smak zarówno ostry (ponieważ lubię bardzo pikantne potrawy) jak i lekko kwaskowaty od trawy cytrynowej czy imbiru. A pod spodem zdradzę wam jak ja przygotować po wyliczaniu proporcji specjalnie dla was:)

Co potrzebujesz:
  • 4cm posiekanego imbiru (bardzo drobno)
  • 1/2 papryczki chilli (posiekana)
  • 1/2 dużej cukinii (pokrojona na kawałeczki)
  • 250 g pieczarek ok 1/2 opakowania (pokrojone na kawałeczki jak cukinia)
  • 1 ząbek czosnku posiekany bardzo drobno
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego (może być  z prażonego sezamu)
  • 2 łyżeczki pasty curry (lub czerwonej pasty curry) można ją kupić w supermarketach
  • sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • ok 4 liście kaffiru (opcjonalnie)
  • 450ml bulionu (w moim przypadku jest to rosół z kaczki)
  • 400ml mleka kokosowego
  • garść zielonej kolendry
  • 2 piersi z kurczaka
  1. Przygotuj sobie patelnię i garnek.
  2. Na patelnię wrzucamy cukinię i pieczarki i dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry i trochę soli. Podsmażamy na sucho a później dolewamy odrobinę wody i dusimy.
  3. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki i przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i ostrą papryką.
  4. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy posiekany imbir razem z chilli. Po chwili kiedy poczujecie zapach i garnek się dobrze nagrzeje wrzucamy kurczaka. Obsmażamy na dość mocnym ogniu aby wydobyć wszystkie aromaty. Gdy kurczak nabierze kolorów to dodajemy czosnek i 1 łyżeczkę pasty curry. Mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.
  5. Nasze podsmażone warzywa z patelni przesypujemy do garnka gdzie mamy pozostałe składniki, dodajemy liście kaffiru i mieszamy chwile razem podsmażąjąc.
  6. Dodajemy teraz trawę cytrynową i odrobine solimy. Wlewamy bulion. Gotujemy ok 5min
  7. Dolewamy teraz mleko kokosowe i dodajemy kolendrę.
  8. Wszystko razem jeszcze gotujemy parę minut i doprawiamy solą jeśli czegoś nam brakuje
Podajemy z kolendrą lub dymką:)

Moja Molly już się czai z tyłu na zupkę:)



BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket