Curry uwielbiam je. Kiedy natknęłam się na curry z soczewicy w książke Jamie Oliver 15minut, od razu postanowiłam, że je zrobię. Nie jestem jednak zwolenniczką przepisów i trzymania się ich całkowicie dlatego zmieniłam kilka składników i dodałam odrobinę innych:) Wyszło naprawdę nieźle. Curry jest bez mięsa także idealne danie dla niejedzących naszych przyjaciół. ;)
Co potrzebujesz:
- 1 duża czerwona papryka
- 3 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała/średnia cukinia
- 1 czubata łyżeczka chilli
- 2/3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
- Czarny pieprz
- Odrobina kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka oleju
- Posiekana natka pietruszki (pęczek)
- 600 ml wrzątku
- mleko kokosowe (puszka)
- 300g czerwonej soczewicy
- Garść szpinaku baby
- Starty parmezan
- Kolby kukurydzy (ugotowane, osolone i podane do dania)
- W malakserze siekamy na drobno paprykę, czosnek, cebule, i dodajemy przyprawy
- W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy nasza mieszankę warzyw i podsmażamy
- Cukinie kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do rondla - podsmażamy
- Dodajemy teraz soczewicę, wlewamy wodę i mleko kokosowe
- Gotujemy do momentu zredukowania wody i ugotowania soczewicy, mieszając co jakiś czas
- Pod koniec wsypujemy zieloną pietruszkę i dorzucamy szpinak. Mieszamy posyoujemy parmezanem i gotowe:)
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz