Polecany post

Photobucket Photobucket

czwartek, 10 lipca 2014

Quinoa czerwona - czyli komosa ryżowa z krewetkami w warzywach - BIO pychotaaaa




Jeśli macie dość tradycyjnych kasz czy makaronów to czas na komosę ryżową, która z powodzeniem nam je zastąpią. Sposób jej przygotowania jest bardzo prosty. Należy przelać quinoe gorącą wodą w drobnym sicie ponieważ ma ona malutkie ziarenka, następnie do gotującej się wodty wsypać odcedzoną komosę. Na opakowaniu podany jest 25min czas gotowania natomiast ja gotuję około 20 minut nie więcej, żeby komosa była chrupiąca :)

Co potrzebujesz: - porcja dla 4os
  • Dwie spore garści krewetek ok. 20-25sztuk
  • 2/3 szklanki komosy ryżowej BIO
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 młode marchewki (moje są prosto z ogrodu)
  • Świeża natka pietruszki
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy : czarny pieprz, pół łyżeczki chilli
  • 1,5 łyżki stołowej masła
Jak to zrobić:
  1. Zagotuj wodę i wsyp komosę ryżową - solimy ją pod koniec gotowania
  2. Gdy QUINOA nam się powoli gotuje my możemy przygotować krewetki - obieramy z pancerzyków
  3. Przygotowujemy wszystkie warzywa - siekamy czosnek, kroimy paprykę w cieniutkie paseczki, z marchewki robimy piórka (najlepiej obieraczką), siekamy natkę
  4. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy czosnek - chwilkę czekamy, mieszamy i wrzucamy krewetki
  5. Dodajemy sos sojowy i sos ostrygowy, wyciskamy sok z połowy cytryny
  6. Teraz czas na przyprawy czyli pieprz i chilli
  7. Wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i chwilkę dusimy, a następnie dodajemy natkę pietruszki i gotowe (doprawiamy do smaku jeśli czujemy za mało ostrości)
  8. Gdy komosa już nam się ugotuje, odcedzamy i mieszamy razem z naszymi krewetkami w warzywach
  9. Podajemy z ćwiartkami cytryny - krewetki najlepiej smakują obficie nią skropioną:)
  10. Bon appetit












BON APPETIT!


Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket