Polecany post

Photobucket Photobucket

sobota, 30 sierpnia 2014

Burgerowa pita!



Póki sezon na warzywa trwa!:)

Mięso:
  • 250g mięsa wołowo- wieprzowego lub wołowego
  • 1 duża cebula - posiekana
  • 1 lyżeczka suszonej papryczki jalapeno
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  1. Cebulę podsmażamy na patelni i dodajemy do niej cukier aby się ładnie zeszkliła.
  2. Gdy cebulka już ładnie wygląda dodajemy do niej odrobine pieprzu i dużą szczyptę soli.
  3. Dodajemy ostrą paprykę i chwilkę jeszcze podsmażamy.
  4. Do mięsa wbijamy jajko i wsypujemy resztę przypraw.
  5. Łączymy je ze sobą - najlepiej dłonią i gdy cebula nam ostygnie, dodajemy ją do mięsa.
  6. Wszystko razem łączymy.
  7. Konsystencja powinna być dość luźna i taka jest najlepsza na burgery - są one wtedy soczyste.
  8. Mięso odkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników

Składniki:

  • 1/2 cukinii - krojona w paski
  • pół papryki żółtej krojonej w plastry
  • 1/2 pora - krojony w paseczki
  • 2 marchewki krojone w paseczki
  1. Wszystko na patelnię - doprawiamy solą pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i 1/2 łyżeczki chilli
  • Sałata - mieszanka sałat (dwie garście)
  • 1/2 soku z limonki
  • Przyprawy (sól, pieprz, cukier)
  1. Wyciskamy sok z limonki do sałatki + szczypta soli i pieprzu dodajemy ok 1/2 łyżeczki cukru
  2. Sałatka ma być słodko kwaśna a warzywa pikantne
sos:
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • sól, pieprz

Pita:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • sezam
  • białko
  1. Zaczyn - drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, polewamy odrobiną mocno ciepłej wody i zasypujemy odrobiną mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15min
  2. Gdy nasze drożdże wyrosną mieszamy je z resztą składników, tak aby masa była gładka
  3. rozdzielamy na tyle porcji ile chcemy. Ja rozdzieliłam na 5 kulek o różnych kształtach, aby każdy miał prawo wyboru jakiej wielkości pitę chce zjeść:)
  4. Robimy z kulek placki - dość grube i posypujemy sezamem - możemy tez posmarować najpierw białekim żeby sezam się nie sypał
  5. pieczemy  w piekarniku w 200st ok 10-15min
  6. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem możemy rozcinać i w kieszonki wkładać smakołyki - pokaże wam zrobioną pitę w następnym poście:)
 




Wszystko wkładamy do pity i smacznego:)




BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket