Polecany post

Photobucket Photobucket

czwartek, 7 sierpnia 2014

Ciastka z malinami i bananami i polewą z czekolady i migdalów.




Na gotowanie mamy teraz niesamowity czas... sezonowe warzywa i owoce dostępne na bazarkach. Możemy bez problemu wymyśleć co chcemy ugotować i znajdziemy świeże produkty czekające na nas w ogródku lub na ladzie u Pani, z którą za chwilkę będziemy się targować o 50gr:) Taki urok bazarków i nieziemskiego lata!
Moja propozycja na dziś to francuskie ciasteczka ze świeżymi malinami i bananami dla osłodzenia smaku. Polane roztopioną czekoladą i posypane migdałami..:)

Co potrzebujesz:
  • ciasto francuskie
  • garść malin
  • 1 banan
  • czekolada mleczna
  • migdały
  • miód lub cukier
Jak to zrobić:
  1. Ciasto rozcinamy na kwadraty
  2. do każdej sakiewki wkładamy po kila malin i plasterki banana. Maliny mogą być dość kwaskowate dlatego jeśli chcemy możemy dodać pół łyżeczki miodu lub cukru. Kwaskowość wyrówna nam jeszcze mleczna polewa:)
  3. Zamykamy sakiewki i wstawiamy do piekarnika - do przyrumienienia. Pieczemy w 180st.
  4. Teraz zajmiemy się czekoladą - ja użyłam mlecznej z orzechami.
  5. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej - w garczku gotujemy wodę a czekoladę rozkruszamy w miseczce i rozpuszczamy tuż nad gotującą się wodą. możemy dodać troszkę wody lub mleka żeby nie przypalić czekolady
  6. Gdy wyjmiemy ciasteczka, polewamy je czekolada i posypujemy migdałami - gotowe!:)









BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket