Polecany post

Photobucket Photobucket

wtorek, 26 sierpnia 2014

Homemade basil pesto - bazyliowe pesto z czosnkiem i parmezanem



It's high time for homemade pesto. Now, when basil is getting old, we can harvest everything and make pesto. Garlic, olive oil, basil, grana padano and pesto time has already started

Teraz gdy bazylia już przekwita i powoli robi się zimno, czas na pesto bazyliowe. Wystarczy oliwa z oliwek, czosnek, pęk liści bazylii i parmezan razem z solą i pieprzem. W następnym pośćie pokaże wam jakie danie przygotowałam właśnie ze świeżym pesto.

Co potrzebujesz:
  • Duży pęk bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz
Jak to zrobić:
  1. Oddzielamy liście bazylii od łodyg
  2. Wrzucamy liście do pojemnika, zalewamy odrobiną oliwy, wrzucamy czosnek i miksujemy (możemy też utrzeć w moździerzu)
  3. Dodajemy sól i pieprz (do smaku)
  4. I dopiero gdy dodamy parmezanu nasze pesto nabiera wyrazistego smaku
  5. Wszystko razem mieszamy, wkładamy do słoiczków i zalewamy oliwą, takie pesto może postać w lodówce dość długo












BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket