Zdrowe, pożywne i pyszne..czego chcieć więcej:) Kotleciki warzywne robię bardzo często, dzisiaj postawiłam na bardziej pożywną wersję i dodałam do nich kaszę gryczaną - czyli samo zdrowie! Wszystko podalam z sosem jogurtowym na bazie sosu sojowego i chilli żeby kotleciki nabrały wyrazu:) i wszystko podałam zawinięte w tortilli ( dwa kotleciki w tortilli...brzuch pełny i szczęśliwy) ;)
Co potrzebujesz na kotleciki warzywne:
- 1 szklanka kaszy gryczanej (po ugotowaniu zwiększy swoją objętość)
- kilka różyczek brokuła
- kilka różyczek kalafiora
- 3-4 marchewki
- sucha bułka namoczona w wodzie
- 2 jajka
- przyprawy ( sól, czarny pieprz, chilli)
- Gotujemy kaszę w osolonej wodzie. Wystarczy zagotować wodę z kaszą, wyłączyć gaz, i trzymać pod przykryciem do momentu napęcznienia kaszy
- Gotujemy warzywa tak aby nie były twarde
- Siekamy warzywa bardzo drobno lub odrobinę blendujemy
- Podsmażamy lekko warzywa na patelni razem z przyprawami - sól, czarny pieprz i odrobina chilli
- Po ostudzeniu wszystko przekładamy do większego naczynia, razem z kaszą
- Dodajemy jaja i bułkę doprawiamy jeszcze raz wszystko do smaku
- Mieszamy wszystko do połączenia składników - jeśli kotleciki będą nam się jeszcze sypały należy dodać więcej bułki lub białko
- Odstawiamy na godzinę do lodówki
- Wyciągamy z lodówki i formujemy kotleciki
- Smażymy na patelni z każdej strony po kilka minut lub jeśli chcecie można przyrumienić kotlety w piekarniku w temp. 180st
- Tak przygotowane kotleciki wkładamy do podgrzanej tortilli i polewamy sosem, który zaraz napisze jak zrobić:)
- 150ml jogurtu naturalnego 3%
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobinę soli ale nie za dużo
- czarny pieprz
- łyżka cytryny
- spora szczypta sproszkowanego chilli
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz