Uwielbiam tarty na słono. ZA słodyczami nie przepadam, dlatego tylko od czasu do czasu znajdziecie tutaj coś ''słodkiego'':) Zrobilam pyszną tartę na bazie serka feta ze szparagami, wędzonym łososiem i świeżym blanszowanym szpinakiem. Była rewelacyjna. Tak właśnie czas przeszły ''była'' - została pochłonięta przez domowników w ciągu kilku chwil. Zapraszam do wybróbowania :)
Kruche ciasto:
- 1 margaryna (schłodzona)
- 2 szklanki mąki (może być 1 szklanka mąki pszennej a 1 krupczatki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka (spokojnie - białka wykorzystamy do masy z fety:))
- szczypta soli i ziół jeżeli chcemy dodać konkretne do ciasta
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, pamiętając o tym, że margaryna szybko się ociepla i zrobi nam się kleista więc dość szybko musimy poradzić sobie z urobieniem ciasta
- Wyrobioną kulkę ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy do naszej tarty:)
Farsz:
- Pęczek szparagów
- 3 garście liści szpinaku
- 100g wędzonego łososia
- 1 opakowanie sera fety
- 3 lub 4 białka
- 1 ząbek czosnku do szpinaku
- Białka miksujemy ostrożnie razem z serkiem feta
- Szpinak smażymy na oliwie z posiekanym ząbkiem czosnku, solą i czarnym pieprzem ok. 2min na całą ilość szpinaku
- Siekamy zblanszowany szpinak
- Kroimy szparagi na mniejsze kawałki zostawiając górne ich części na ozdobienie tarty
- Wrzucamy posiekany szpinak, szparagi i łososia w małych kawałkach do naszej masy z serka i białek
- Wszystko razem mieszamy
- Wykładamy ciasto na formę i zostawiamy odrobinę ciasta na paski aby ozdobić naszą tartę
- Wykładamy na ciasto farsz i wtapiamy do niej resztę szparagów i łososia, którego zostawiliśmy do ozdoby
- Z reszty ciasta formujemy wałeczki i ozdabiamy ciasto tworząc dużą kratę.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st - ok. 25-30min
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz