Polecany post

Photobucket Photobucket

niedziela, 22 czerwca 2014

Tarta ze szpinakiem, szparagami i łososiem





Uwielbiam tarty na słono. ZA słodyczami nie przepadam, dlatego tylko od czasu do czasu znajdziecie tutaj coś ''słodkiego'':) Zrobilam pyszną tartę na bazie serka feta ze szparagami, wędzonym łososiem i świeżym blanszowanym szpinakiem. Była rewelacyjna. Tak właśnie czas przeszły ''była'' - została pochłonięta przez domowników w ciągu kilku chwil. Zapraszam do wybróbowania :)

Kruche ciasto:

  • 1 margaryna (schłodzona)
  • 2 szklanki mąki (może być 1 szklanka mąki pszennej a 1 krupczatki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka (spokojnie - białka wykorzystamy do masy z fety:))
  • szczypta soli i ziół jeżeli chcemy dodać konkretne do ciasta
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, pamiętając o tym, że margaryna szybko się ociepla i zrobi nam się kleista więc dość szybko musimy poradzić sobie z urobieniem ciasta
  2. Wyrobioną kulkę ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy do naszej tarty:)
Farsz:
  • Pęczek szparagów
  • 3 garście liści szpinaku
  • 100g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie sera fety
  • 3 lub 4 białka
  • 1 ząbek czosnku do szpinaku
  1. Białka miksujemy ostrożnie razem z serkiem feta
  2. Szpinak smażymy na oliwie z posiekanym ząbkiem czosnku, solą i czarnym pieprzem ok. 2min na całą ilość szpinaku
  3. Siekamy zblanszowany szpinak
  4. Kroimy szparagi na mniejsze kawałki zostawiając górne ich części na ozdobienie tarty
  5. Wrzucamy posiekany szpinak, szparagi i łososia w małych kawałkach do naszej masy z serka i białek
  6. Wszystko razem mieszamy 
  7. Wykładamy ciasto na formę i zostawiamy odrobinę ciasta na paski aby ozdobić naszą tartę
  8. Wykładamy na ciasto farsz i wtapiamy do niej resztę szparagów i łososia, którego zostawiliśmy do ozdoby
  9. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i ozdabiamy ciasto tworząc dużą kratę.
  10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st - ok. 25-30min
















BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket