Polecany post

Photobucket Photobucket

piątek, 23 maja 2014

Sos orzechowy z miodem, imbirem i innymi pysznościami





Sos orzechowy...do pewnego czasu istniał dla mnie tylko sos orzeszkowy z torebki, który można było kupić w markecie. Wiemy jednak, że nigdy tak naprawdę nie mamy pewności co tam w środku mamy a zadziwiającym jest to, jak w tak małej torebce może się mieścić magiczny proszek z którego powstaje gęsty, mocno orzechowy sos...Po wyszukaniu kilku inspiracji i dodaniu własnej weny twórczej, zrobiłam mój sos orzechowy, który otwieram już teraz ze słoiczka - do którego wlewam gorący sos i przechowuje  lodówce, a nie z torebki kupionej w markecie.

Co potrzebujesz:
  • Garść orzechów laskowych
  • Garść orzechów włoskich
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Pół papryczki chilli
  • 1 cebula
  • Ząbek czosnku
  • Kilka ziaren kminku
  • Trzy liście laurowe
  • 3 łyżki masła orzechowego(prawdziwego)
  • 3 łyżki miodu
  • oliwa lub olej
  • woda
Jak to zrobić:
  1. Siekamy imbir, czosnek, cebulę i chilli (jeżeli nie chcemy żeby sos był zbyt ostry, wyciągamy pestki ze środka)
  2. Rozgniatamy orzechy w moździerzu lub zawijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem
  3. Przygotowane składniki miksujemy ze sobą i dodajemy kilka łyżek wody dla łatwiejszego blendowania
  4. Do dużego rondla wlewamy kilka łyżek oliwy i wsypujemy kilkanaście ziaren kminku
  5. Do kminku dodajemy przygotowaną pastę i smażymy 3 min
  6. Dodajemy miód i wlewamy ok 400ml wody - gotujemy kilka minut
  7. Dodajemy liście laurowe i masło orzechowe i gotujemy przez następne kilka minut do połączenia wszystkich składników
  8. Jeśli chcemy, gorący sos możemy wlać do słoiczków, zakręcić i szybko odwrócić do góry dnem, żeby słoiczki nam się zamknęły i mogły stać przez kilka dni
  9. Gotowe!:)













BON APPETIT!




Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket