Nie ma to jak domowy chlebek z nadzieniem, na wieczorną kolacyjkę popijany mlekiem przy kominku ... bajka. Co tu dużo mówić...trzeba tego spróbować! A z nadzieniem możecie kombinować jak tylko chcecie, ale najpierw wypróbujcie mojego pomysłu;)
Co potrzebujesz:
- 1 duży por
- 1 cebula
- 2 opakowania twarogu półtłustego
- 4 jajka
- Przyprawy - sól, czarny pieprz, zioła do ciasta
- 1kg mąki
- ok pół szklanki oleju
- 1,5 szkl mleka
- 1 kostka drożdży
- szynka ( może być parmeńska lub jakakolwiek, która nam smakuje - byle nie napompowana 5% mięsna szynka z marketu)
- dodatkowo - pomidorki koktajlowe
Farsz:
- Kroimy por, cebulę i szynkę.
- Smażymy wszystko razem na patelni, doprawiając sporą ilością pieprzu i solą, a także wsypujemy szczyptę cukru (co podkręci smak i ładnie zeszkli cebulkę)
- Do twarogu wbijamy jedno jajko (od kur z wolnego wybiegu) i doprawiamy solą i pieprzem
- Obie przygotowane masy łączymy ze sobą czyli farsz z pora i cebuli z twarogiem
- Odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły
Ciasto:
- Rozczyn do ciasta - 1,5 szklanki letniego mleka, kostka drożdży i łyżeczka cukru(czekamy aż podrośnie)
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 jaja, przyprawy - ja dodałam bazylię i łyżeczkę soli lub troszkę więcej do smaku
- Wlewamy rozczyn i ugniatamy wszystko razem stopniowo dodając oleju
- Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy o konsystencji luźnego placka
- Formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do podwojenia swojej objętości
Zawijanie:
- Najlepiej jest się zaopatrzyć w silikonową matę - ułatwia ona zwijanie ciasta ponieważ wszystko pięknie się od niej odkleja i łatwiej jest nam zawijać ciasto bez obawy porwania go. Taką matę można kupić nawet w supermarketach.
- Dzielimy ciasto na pół i rozciągamy ciasto na grubość 0,5-1cm
- Na tak przygotowanym cieście rozsmarowujemy na całości połowę naszego farszu
- Zawijamy nasze ciasto i wkładamy do wyłożonej papierem formy
- Drugą roladę robimy tak samo, ale jeśli chcecie możecie ją urozmaicić - ja do swojej dodałam pomidorki koktajlowe przecięte na połowy
Chlebek pieczemy w 180st ok 30min
Wierzch możemy posmarować białkiem.
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz