Polecany post

Photobucket Photobucket

wtorek, 13 maja 2014

Domowy chlebek na drożdżach z nadzieniem z pora, cebuli i twarogu






Nie ma to jak domowy chlebek z nadzieniem, na wieczorną kolacyjkę popijany mlekiem przy kominku ... bajka. Co tu dużo mówić...trzeba tego spróbować! A z nadzieniem możecie kombinować jak tylko chcecie, ale najpierw wypróbujcie mojego pomysłu;)

Co potrzebujesz:
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 opakowania twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • Przyprawy - sól, czarny pieprz, zioła do ciasta
  • 1kg mąki
  • ok pół szklanki oleju
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 kostka drożdży
  • szynka ( może być parmeńska lub jakakolwiek, która nam smakuje - byle nie napompowana 5% mięsna szynka z marketu)
  • dodatkowo - pomidorki koktajlowe
Farsz:
  1. Kroimy por, cebulę i szynkę.
  2. Smażymy wszystko razem na patelni, doprawiając sporą ilością pieprzu i solą, a także wsypujemy szczyptę cukru (co podkręci smak i ładnie zeszkli cebulkę) 
  3. Do twarogu wbijamy jedno jajko (od kur z wolnego wybiegu) i doprawiamy solą i pieprzem
  4. Obie przygotowane masy łączymy ze sobą czyli farsz z pora i cebuli z twarogiem
  5. Odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły








Ciasto:
  1. Rozczyn do ciasta - 1,5 szklanki letniego mleka, kostka drożdży i łyżeczka cukru(czekamy aż podrośnie)
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 jaja, przyprawy - ja dodałam bazylię i łyżeczkę soli lub troszkę więcej do smaku
  3. Wlewamy rozczyn i ugniatamy wszystko razem stopniowo dodając oleju
  4. Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy o konsystencji luźnego placka
  5. Formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do podwojenia swojej objętości





Zawijanie:
  • Najlepiej jest się zaopatrzyć w silikonową matę - ułatwia ona zwijanie ciasta ponieważ wszystko pięknie się od niej odkleja i łatwiej jest nam zawijać ciasto bez obawy porwania go. Taką matę można kupić nawet w supermarketach.
  • Dzielimy ciasto na pół i rozciągamy ciasto na grubość 0,5-1cm
  • Na tak przygotowanym cieście rozsmarowujemy na całości połowę naszego farszu
  • Zawijamy nasze ciasto i wkładamy do wyłożonej papierem formy
  • Drugą roladę robimy tak samo, ale jeśli chcecie możecie ją urozmaicić - ja do swojej dodałam pomidorki koktajlowe przecięte na połowy




Chlebek pieczemy w 180st ok 30min
Wierzch możemy posmarować białkiem.








BON APPETIT!



Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket