Polecany post

Photobucket Photobucket

środa, 14 maja 2014

Pierożki makaronowe z rikottą i szpinakiem z bazyliowym pesto, czosnkiem w łupinach i pikantnym kurczakiem





Makarony to jedno z moich ulubionych dań. Robię je na rozmaite sposoby łącząc i dobierając smaki. Dzisiaj mam dla Was pyszne zielone woreczki makaronowe z rikottą i szpinakiem. Makaron jest zielony ze względu na szpinak zawarty w cieście. Postawiłam na kolor zielony więc dodałam pesto bazyliowe i świeżą bazylię a kolor przełamałam pikantnym kurczakiem doprawionym czerwoną ostrą chilli. Było przepysznie.

Green pasta with ricotta cheese and spinach...from now its my favourite pasta. I also added basil pesto and made a contrast by chilli chicken:) Delicious...try this - it's really worth it!


Co potrzebujesz - what you need:
  • zielony makarony z serkiem ricotta i szpinakiem (takie świeże makarony możecie kupić np. w Lidl - green pasta with ricotta cheese and spinach (Deluxe)
  • pesto bazyliowe - basil pesto
  • 3 ząbki czosnku - Garlic
  • pierś z kurczaka - chicken breast
  • przyprawy (czarny pieprz, sól, ostra papryka w proszku) - spices (black pepper, salt, chilli)
Jak to zrobić:
  1. Czosnek w łupinach lekko rozgniatamy np. rączką noża i wrzucamy do oliwy odlanej z pesto
  2. Myjemy i kroimy kurczaka na kawałki - doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością chilli, a następnie dodajemy oliwy z pesto i obtaczamy w niej kawałki kurczaka
  3. Przygotowanego kurczaka smażymy na patelni po kilka minut z obu stron
  4. Dodajemy czosnek z marynaty i mieszany i dusimy razem z kurczakiem
  5. Ten makaron, który wam pokazuję wystarczy trzymać 3min we wrzątku pod przykryciem w osolonej wodzie
  6. Dodajemy wszystkie pesto do makaronu i mieszamy
  7.  Wykładamy na talerz makaron, następnie kurczaka z czosnkiem
  8. Posypujemy świeżą bazylią











BON APPETIT!


Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket