Polecany post

Photobucket Photobucket

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Indyk w mleku kokosowym i ananasach, na ryżu BASMATI:)






Uwielbiam ten smak, kiedy mięso przejdzie aromatami mleka kokosowego i ananasów. Jest to delikatne danie nie wymagające dużych umiejętności kulinarnych.

Co przygotować:
  • 3 nogi z indyka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka ananasów lub 1 świeży ananas (jeśli użyjemy tych z puszki to zawsze możemy dodać syropu do sosu jeśli chcemy uzyskać słodszy i bardziej ananasowy posmak)
  • 300g ryżu Basmati
  • przyprawy: curry, papryka ostra i słodka, czarny pieprz, sól
  • patelnia i naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do 180' C :)


Pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić jest dokładne umycie i przygotowanie nóg z indyka. następnie smarujemy je mocno przyprawami - curry, słodką papryką, czarnym pieprzem i solą. Posypujemy też ostrą papryką dla wyostrzenia smaku.
Następnie rozgrzewamy olej na dużej i dość głębokiej patelni.
Przekrajamy czerwoną cebulę na ćwiartki i rozdzielamy na płatki.
Przyprawionego indyka kładziemy na rozgrzaną patelnię i dorzucamy do niego cebulę.
Wszystko smażymy ok. 25min na średnim ogniu, pilnując aby nic nam się nie przypalilo.
Chcemy podpiec skórkę żeby była złocista i chrupiąca, a smak przypraw żeby zamknął
nam się w środku indyka.
Kiedy indyk nam się zarumieni możemy ponacinać jego skórę tak aby mleko kokosowe.
które wlejemy oddało smak mięsu.
Teraz wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy pokrojonego ananasa.
Doprawiamy mleko kokosowe odrobiną soli, sporą ilością czarnego pieprzu
i curry. Dusimy przez ok 10min.
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy indyka całym sosem,
tak aby wpłynął w nacięcia, które zrobiliśmy.
Całość zamykamy i pieczemy w piekarniku ok 45min w 180'C
Kiedy mięso nam się upiecze, oddzielamy od kości, tak aby powstały nam
małe kawałki. Podajemy danie na ryżu Basmati. Pychota!
BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket