Wreszcie się doczekała moja tarta serowa ze szpinakiem, którą zrobiłam przed świętami, ale niestety której nie miałam czasu wam pokazać i opisać krok po kroku jej przygotowania. Tarta jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Zrobiłam ją na kupnym cieście francuskim - może niedługo się pokuszę o przyrządzenie tego ciasta sama, ale zazwyczaj robię tartę na kruchym cieście.
Nie będę się rozpisywać za dużo, tylko napiszę wam jak ją zrobiłam.
Tarta ma w sobie cztery rodzaje sera, jajka i szpinak:)
Prepare:
- cottage cheese
- half of cheddar cheese
- cheese
- and half of salty cheese for example I use Feta cheese
- spinach
- 2 eggs
- french pastry
- prosciutto
- black pepper, salt, garlic
- tomatoes
- sweet cream (50ml)
- kostka białego sera (chudy lub półtłusty)
- poł kostki sera cheddar
- kawałek żółtego sera
- pół kostki sera feta
- szpinak
- 2 jajka
- gotowe ciasto francuskie\
- szynka parmeńska
- czarny pieprz, sól
- pomidorki koktajlowe
- czosnek
- słodka śmietanka (50ml)
How it's made
- Spinach - Put it on the pan, add chopped Garlic, salt, black pepper, and 50ml of sweet cream. Then mix it all together or we can even use blender.
- Cheese base- Put all kind of cheese into one bowl, add eggs and blend it all together. Remember that harder cheese you have to chopped on small pieces.
- Mix it all together. Spinach and cheese base.
Jak to jest zrobione
- Szpinak - Liście szpinaku wraz z posiekanym czosnkiem smażymy na patelni. Pamiętajmy, że ten proces nie może trwać zbyt długo ponieważ szpinak będzie gorzki. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem, a następnie dodajemy 50ml słodkiej śmietanki dla przełamania i wzbogacenia smaku. Na koniec blendujemy szpinak na jednolitą masę.
- Masa serowa - Ucieramy twardsze sery na tarce czyli żółty ser i ser cheddar,
a następnie wszystkie sery umieszczamy w jednej misce, dodajemy jaja
i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Mieszamy obie masy razem.
Układamy szynkę na spód.
Wlewamy masę na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
Ja dodatkowo w masie zatopiłam kilka pomidorków koktajlowych i pod
koniec pieczenia ułożyłam kilka z nich na wierzchu i posypałam tartę serem cheddar.
Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez ok. 30 min
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz