Shrimps!
Czas na proste i pyszne danie kiedy w kuchni trzeba się zająć pieczeniem ciast i robieniem świątecznych porządków. Omijamy mięso z daleka ale ryby jak najbardziej spożytkować możemy i kiedy w rybnym brak już śledzi na piątek, czas skusić się na ich mniejszych kolegów:)
Krewetki to moje ulubione danie, do tego błyskawiczne do przygotowania i zawsze w najprostszej postaci wychodzi najsmaczniej. Natka pietruszki i cytryna to nieodłączny element pysznego dania z krewetkami. Ja postawiłam dzisiaj dodatkowo na cytrynę (świeżą i kiszoną - napiszę wam jak taką kiszoną cytrynę należy przygotować) i chilli, które jest w makaronie (często kupuję makarony pakowane hermetycznie, które nie są suszone, wkładamy je na 3-4min do osolonego wrzątku i gotowe) i drobno posiekane chilli do krewetek wraz z czosnkiem na patelnię.
Kiszona cytryna:
- Wiele zachodu to z nią nie ma. Wystarczy, że porozcinamy cytrynę na ćwiartki ułożymy warstwę na dnie słoja, następnie przesypujemy sporą ilością soli i wyciskamy tak aby cytryna puściła soki. I tak od nowa w tej samej kolejności cytryna - sól - wyciskanie, do momentu aż zapełnimy cały słoik. zakręcamy i odstawiamy. Pamiętajmy, że sól musi pokryć całą cytrynę żeby nic nam się nie zepsuło. Uwierzcie mi po paru tygodniach a nawet może już po kilkunastu dniach cytryna jest swietnym dodatkiem do mięs.
- Mi osobiście kiszona cytryna najbardziej smakuje do pieczonej kaczki - nadaje jej niesamowity smak. Rewelacja! Właściwie to nie wiem skąd pomysł na kiszoną cytrynę, ale u nas w domu robił to tata:)
Składniki na danie:
- krewetki - tyle ile uważacie (najlepsze te kupione w rybnym ale porcjowane w paczkach też są ok)
- świeży makaron z chilli (ja kupuje ten firmy - De luxe)
- natka pietruszki
- czerwona papryka chilli
- kiszona cytryna
- czarny pieprz
- czosnek
- masło
Makaron wrzucamy do wrzątku na 4 min. Nie solimy wody ponieważ nasza cytryna da nam dość soli. Makaron wrzucamy do wrzątku kiedy mamy już czosnek i chilli na patelni. Żeby nic na siebie
nie musiało czekać:)
Na patelni roztapiamy masełko - dajemy tyle w zależności ile sosiku z krewetek chcemy uzyskać.
Siekamy czosnek i chilli i wrzucamy na patelnię - mają puścić aromat.
Gdy poczujemy intensywny zapach dorzucamy krewetki i wtedy też jest czas na kiszoną cytrynę.
kładziemy kilka ćwiartek na patelni, wlewamy troszkę soku i mieszamy wszystko razem.
Wyciągamy cytrynę kiedy poczujemy intensywny aromat i doprawiamy krewetki czarnym pieprzem.
Teraz siekamy natkę i dodajemy część na patelnie, szybko mieszając i wyłączamy ogień.
Wrzucamy makaron na patelnie i wszystko ze sobą łączymy - mieszając.
Posypujemy świeża natką i skrapiamy świeżą cytryną.
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz