Polecany post

Photobucket Photobucket

niedziela, 21 czerwca 2015

Na słodko. Tort czekoladowy z letnimi owocami i lekkim kremem z mascarpone



Chocolate is always the answer.
This delicious, smooth and chocolate cake I've made for my parents' wedding anniversary. It's really easy to make and you don't need to much time to prepare it. Try to make this cake and you won't regret that delicious taste of chocolate and strawberries drunk in rum.

Na pewno nie pożałujecie tego smaku, a tym bardziej tego ze zrobiliście ten tort sami. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a jego smak wynagradza wszystko. Lekki czekoladowy biszkopt nasączony rumem z lekkim kremem mascarpone nie ma nic wspólnego z ciężkim kremem z masłem i mnóstwem cukru jakie zazwyczaj możemy znaleźć w tortach.
Uwielbiam gdy przygotowane przez nas rzeczy wyglądają naturalnie, dlatego krem położony jest niechlujnie, a rozłożone na nim owoce sprawiają wrażenie jak gdyby spadały z ciasta.. tak ma być - wtedy jest pięknie i smakowicie:)

Co potrzebujesz:
  • 150g mąki pszennej
  • 130ml oleju rzepakowego
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 60g kakao
  • 150 ml mleka
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ilejku waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki rumu i 4 łyżki kawy
  • dżem truskawkowy lub frużelina ze świeżych owoców
  • Świeże truskawki i mięta do dekoracji
Do kremu:
  • 250g serka mascarpone
  • 2x 200g śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • tajemniczy składnik którego nie zdradzę - sami próbujcie dodawać i podkręcać smaki:)
Jak to zrobić:
Ciasto
  1. W naczyniu roztrzepać jajka, dodać olej, mleko cukier, wanilię i wymieszać do połączenia
  2. W drugim naczyniu umieszczamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę
  3. Sypkie składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do połączenia się masy np. za pomocą trzepaczki
  4. Do małej formy wkładamy pergamin i wlewamy masę
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczmy ok 45-50 min lub do suchego patyczka
Krem
  1. Łączymy ze sobą mascarpone i śmietankę. Wsypujemy cukier puder i możemy dodać olejku waniliowego
  2. Ubijamy lekko mikserem
Wykonanie:
  1. Gdy wyjmiemy biszkopt z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia
  2. Przekrajamy go na pół i nasączamy miksturą 1/1 rum i kawa (dwie połówki ciasta)
  3. Nakładamy krem na ciasto, na to kilka łyżek dżemu i przykrywamy drugą połówką i powtarzamy czynność z tym że dżem dajemy i pod krem i na krem.
  4. Obsypujemy truskawkami i miętą
  5. Koniecznie schłodzić:)











BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket