Polecany post

Photobucket Photobucket

niedziela, 21 września 2014

Biała Quinoa - kotleciki ze szpinakiem i cukinią




QUINOA - czyli rodzaj kaszy, z której można zrobić wszystko od sałatek i dań gorących, po kotleciki i babeczki. Dzisiaj na obiedzie królowaly u mnie kotleciki z białej komosy ze szpinakiem, cukinia i suszonymi pomidorami podane z prosciutto i avocado. Było pysznie!:)


Co potrzebujesz:
  • 3/4 szklanki białej komosy ryżowej
  • 1/2 średniej cukinii
  • garść szpinaku baby
  • kilka (ok. 10) suszonych pomidorków
  • 3/4 szklanki bulki tartej
  • przyprawy (sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy węgierskiej, 1 płaska łyżeczka chilli)
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 lyżka masła
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu


Jak to zrobić: 

  1. Komosę gotujemy tak jak wskazano na opakowaniu z dodatkiem soli
  2. Cukinię drobno kroimy razem ze szpinakiem i podsmażymy na patelni razem z solą pieprzem i przyprawą węgierską i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
  3. Kiedy quinoa nam się ugotuje, odcedzamy ją, ostudzamy i przesypujemy nasze podsmażone warzywa do komosy. Dodajemy dwa jajka, pokrojone suszone pomidory, parmezan i doprawiamy, solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli.
  4. Dodajemy bulkę tartą, łyżkę masła, mieszamy i dostawiamy na chwilę do wchłonięcia wilgoci ze składników
  5. Formujemy kotleciki, obsypujemy bulka tartą i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z pestek winogron
  6. Gotowe:) Podajemy z podsmażoną prosciutto i rozgniecionym avocado z dodatkiem natki.









BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket