Mazurek, to jedna ze świątecznych słodkości, która nie była naszą tradycją, ale taką się powoli staje. Słodkie, tuczące, niezdrowe, ale pyszne! Ja robię wersję słodką na słono, tak jak solony karmel - pychota!:) Sól naprawdę robi tutaj niesamowitą robotę. I to ta gruboiarnista. Goszcząca obficie na wierzchu.
Co potrzebujesz:
Ciasto:
- 180g mąki pszennej
- 20g cukru pudru
- 100g masła
- 1/2 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko
- odrobina soli
Masa:
- Masa kajmakowa (puszka)
- Orzechy (do ozdoby)
- Migdały (garść)
- Gruboziarnista sól
Jak to zrobić:
- Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy ręcznie, bądź w malakserze.
- Zwarte ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30min.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy do formy ręcznie wykładając jej brzegi lub najpierw rozwałkowujemy ciasto na ok 3cm i dopiero układamy w formie.
- Bardzo ważne!!! Ciasto ponakłuwać aby nie wyrosło.
- Piec w 200ºC ok 15-20min
- Po wystudzeniu ciasta wykładamy masę kajmakową na spód , obficie obsypujemy obficie solą i dekorujemy według uznania orzechami i migdałami.
Bardzo proste, bardzo pyszne - szczególnie z dużą ilością soli:)
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz