Polecany post

Photobucket Photobucket

sobota, 31 marca 2018

Wielkanoc - mazurek kajmakowy z solą i orzeszkami ziemnymi


Mazurek, to jedna ze świątecznych słodkości, która nie była naszą tradycją, ale taką się powoli staje. Słodkie, tuczące, niezdrowe, ale pyszne! Ja robię wersję słodką na słono, tak jak solony karmel - pychota!:) Sól naprawdę robi tutaj niesamowitą robotę. I to ta gruboiarnista. Goszcząca obficie na wierzchu.

Co potrzebujesz:

Ciasto:
  • 180g mąki pszennej
  • 20g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1/2 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • odrobina soli
Masa:
  • Masa kajmakowa (puszka)
  • Orzechy (do ozdoby)
  • Migdały (garść)
  • Gruboziarnista sól



Jak to zrobić:

  1. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy ręcznie, bądź w malakserze. 
  2. Zwarte ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30min.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy do formy ręcznie wykładając jej brzegi lub najpierw rozwałkowujemy ciasto na ok 3cm i dopiero układamy w formie.
  4. Bardzo ważne!!! Ciasto ponakłuwać aby nie wyrosło.
  5. Piec w 200ºC ok 15-20min
  6. Po wystudzeniu ciasta wykładamy masę kajmakową na spód , obficie obsypujemy obficie solą i dekorujemy według uznania orzechami i migdałami.
Bardzo proste, bardzo pyszne - szczególnie z dużą ilością soli:)







BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket