Polecany post

Photobucket Photobucket

czwartek, 13 kwietnia 2017

Błyskawiczna zupa pomidorowa. Instant tomato soup.




Dzień dobry! :)

Mamy coraz więcej pracy i obowiązków domowych co przekłada się na słabej jakości posiłki, ubogie w witaminy, warzywa i odpowiednie węglowodany. Ja postaram się przedstawiać wam posiłki, które robię na co dzień bogate we wszystkie potrzebne elementy, aby nasz organizm był zdrowy i fit:) Dostałam ostatnio cynk, że na pewno każdej/każdemu z Was przyda się kilka sprawdzonych i szybkich przepisów, dlatego od dziś zaczynam wrzucać przepisy błyskawiczne. Oczywiście nie tylko takie, ale myślę, że to będzie fajny dodatek dla tych z Was, którzy cenią sobie wspólne codzienne posiłki, ale nie mają zbyt wiele czasu na ich przyrządzenie. 

Na początek błyskawiczna zupa pomidorowa, gotowa w 15 minut. Nie jest to zupa długo gotowana na kościach, ale nie brakuje jej niczego. Zamiast wody możecie użyć oczywiście domowego bulionu, który macie może gdzieś w zanadrzu (wtedy to już pełen sukces). 

The recipe in ENGLISH at the bottom of this post :)

Co potrzebujesz ( 2 porcje): 
  • 6 pieczarek 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • 4 szparagi (opcjonalnie) - możesz użyć innego zielonego warzywa
  • 1 mozarella light
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (każdy inny, nierafinowany)
  • 120 g makaronu pełnoziarnistego (ok. 2 szklanki)
  • 2 szklanki wody lub domowego bulionu
  • Przyprawy (zioła  prowansalskie lub bazylia)
  • Pieprz, sól i łyżeczka cukru
Przy wyborze makaronu zwracajcie uwagę na etykiety. Nie każdy brązowy makaron okazuje się być pełnoziarnistym, żytnim lub orkiszowym cudem. Czasami to zwykły farbowany lis, który może nawet nie leżał obok swojego zdrowego kolegi. ;)

Jak to zrobić:
  1. Najpierw do osolonej, gotującej wody wrzuć makaron.
  2. W międzyczasie umyj warzywa i pokrój na małe kawałki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki, paprykę i szparagi (dopraw solą i pieprzem). Poczekaj do zrumienienia.
  4. Dodaj pomidory pokrojone na kawałki i przecier.
  5. Po chwili dodaj wodę lub bulion.
  6. Teraz czas na doprawienie wszystkiego cukrem, solą do smaku i pieprzem. W zależności od preferencji wybierz bazylię, oregano lub zioła prowansalskie i wsyp ok. łyżeczkę.
  7. Odcedź makaron gdy będzie już gotowy i wrzuć do gotującej się zupy.
  8. Spróbuj! jeśli uważasz, że czegoś ci brakuje, improwizuj:)
  9. Nalej w głębokie talerze, porwij mozarellę i włóż do zupy.
  10. Smacznego



 What do you need (2 portions):

  • 6 mushrooms
  • 1/2 red pepper
  • 4 asparagus or every kind of a green vegetable you prefer the most
  • 2 tomatoes
  • 1 mozarella light
  • 3 tea spoons of tomato puree
  • 1 spoon of coconut oil
  • 120 g of wholegrain noodles
  • 2 glasses of water or homemade stock
  • Basil or provence herbs 
  • Black pepper, salt and 1 tea spoon of sugar
How to make:
  1. Cook the noodles first.
  2. Chop all the vegetables in to small pieces.
  3. Preheat the pan with coconut oil and put mushrooms, asparagus and red pepper into it. Fry it until it gets gold with a pinch of salt and black pepper.
  4. Add tomatoes and tomato puree. Wait 3 mins.
  5. Add water or homemade stock.
  6. Boil it. Now you can add all those spices to taste.
  7. Don't forget about the noodles! Put it into the soup. Taste it.
  8. Pour it into 2 bowls, add mozarella and enjoy you meal:)

Bon appetit!




Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket