Oponki twarogowe to deser, który jadłam bardzo często w dzieciństwie. Zawsze wyjadałam te małe kółeczka ze środka, twierdząc, że są zgrabniejsze i mniej tuczące, co mijało się odrobinę z prawdą.
Dzisiaj mam dla was propozycję naszych polskich oponek, które możemy przekształcić w bardzo prosty sposób w amerykańskie donuty:) Wystarczą biała i ciemna czekolada, kolorowe posypki lub migdały czy wiórki kokosowe, aby było bardziej zdrowo i gotowe:)
Niewielki nakład pracy i mnóstwo radości dla oka. Potrzebujesz około 1h, łącznie z wyrobieniem ciasta, smażeniem i udekorowaniem. Godzina warta grzechu, są przepyszne, także do dzieła!:)

Co potrzebujesz (ok. 25 dość dużych oponek):
- 500 g sera twarogowego (chudy lub półtłusty)
- 500 g mąki pszennej
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 250 g kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- ok. 1 litr oleju do smażenia
- łyżka spirytusu (dodana o oleju)
- posypki
- 2 białe czekolady
- 2 ciemne czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka masła
CIASTO:
- Przeciskamy twaróg przez praskę
- Podsypujemy stolnicę mąką
- Łączymy wszystkie składniki na stolnicy, jeśli ciasto będzie się wciąż kleić to podsypujemy więcej mąki, aż ciasto będzie ładnie się formować.
- Rozwałkowujemy ciasto na około 1,5-2 cm
- Większym kubkiem wykrawamy koła, a kieliszkiem dziurki w środku
- Rozgrzewamy olej z łyżką spirytusu i jak tylko będą pokazywały się bąbelki wrzucamy po kilka sztuk oponek do gorącego oleju
- Pierwsza tura zawsze smaży się dłużej,a później idzie to bardzo szybko
- Sprawdzamy cały czas zarumienienie i przewracamy na drugą stronę, jak tylko nabiorą złotego koloru
- Wyciągamy na ręczniki papierowe i czekamy aż lekko ostygną.
- Roztapiamy osobno czekolady w kąpieli wodnej
- Garnek (większy) z ok 2-3 cm wody stawiamy na gazie, a mniejszy garnek lub naczynie z podzieloną czekoladą na kawałki, stawiamy na wierzch
- Dodajemy odrobinę masła i mleka
- Cały czas pilnujemy konsystencji, aby nam się nie zważyła czekolada.
- Konsystencja nie może być zbyt rzadka.
DEKOROWANIE:
- Maczamy oponkę w białej lub czarnej czekoladzie
- W osobnych naczyniach powinniśmy mieć przygotowane różne posypki i szybciutko stroną oponki z czekoladą przytykamy do wybranych
- Tak na waszych oczach powstał Donut:)
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz