Polecany post

Photobucket Photobucket

niedziela, 9 kwietnia 2017

American Donuts - polskie Oponki twarogowe



Oponki twarogowe to deser, który jadłam bardzo często w dzieciństwie. Zawsze wyjadałam te małe kółeczka ze środka, twierdząc, że są zgrabniejsze i mniej tuczące, co mijało się odrobinę z prawdą.
Dzisiaj mam dla was propozycję naszych polskich oponek, które możemy przekształcić w bardzo prosty sposób w amerykańskie donuty:) Wystarczą biała i ciemna czekolada, kolorowe posypki lub migdały czy wiórki kokosowe, aby było bardziej zdrowo i gotowe:)
Niewielki nakład pracy i mnóstwo radości dla oka. Potrzebujesz około 1h, łącznie z wyrobieniem ciasta, smażeniem i udekorowaniem. Godzina warta grzechu, są przepyszne, także do dzieła!:)



Co potrzebujesz (ok. 25 dość dużych oponek):

  • 500 g sera twarogowego (chudy lub półtłusty)
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 250 g kwaśnej śmietany
Dodatkowo: 
  • ok. 1 litr oleju do smażenia
  • łyżka spirytusu (dodana o oleju)
  • posypki
  • 2 białe czekolady
  • 2 ciemne czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła



 Jak to zrobić:

CIASTO:

  1. Przeciskamy twaróg przez praskę
  2. Podsypujemy stolnicę mąką
  3. Łączymy wszystkie składniki na stolnicy, jeśli ciasto będzie się wciąż kleić to podsypujemy więcej mąki, aż ciasto będzie ładnie się formować.
  4. Rozwałkowujemy ciasto na około 1,5-2 cm 
  5. Większym kubkiem wykrawamy koła, a kieliszkiem dziurki w środku
  6. Rozgrzewamy olej z łyżką spirytusu i jak tylko będą pokazywały się bąbelki wrzucamy po kilka sztuk oponek do gorącego oleju
  7. Pierwsza tura zawsze smaży się dłużej,a później idzie to bardzo szybko
  8. Sprawdzamy cały czas zarumienienie i przewracamy na drugą stronę, jak tylko nabiorą złotego koloru
  9. Wyciągamy na ręczniki papierowe i czekamy aż lekko ostygną.



 POLEWY:

  1. Roztapiamy osobno czekolady w kąpieli wodnej
  2. Garnek (większy) z ok 2-3 cm wody stawiamy na gazie, a mniejszy garnek lub naczynie z podzieloną czekoladą na kawałki, stawiamy na wierzch
  3. Dodajemy odrobinę masła i mleka
  4. Cały czas pilnujemy konsystencji, aby nam się nie zważyła czekolada.
  5. Konsystencja nie może być zbyt rzadka.



DEKOROWANIE:

  1. Maczamy oponkę w białej lub czarnej czekoladzie
  2. W osobnych naczyniach powinniśmy mieć przygotowane różne posypki i szybciutko stroną oponki z czekoladą przytykamy do wybranych
  3. Tak na waszych oczach powstał Donut:)


Bon appetit!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket