Jest w końcu krótki czas ale jakże obfity na te piękne i smakowite cuda!!! Kupujcie, gotujcie, szanujcie i smakujcie. Ciekawa jestem jaka jest rozbieżność cenowa w różnych miastach w naszym kraju:)
Szparagi zawijane w szynce z białym sosem cytrynowym i jajami w koszulkach. Naszła mnie na nie ochota więc wykombinowałam coś takiego:)
Jak to zrobić?
*Szparagi lubią gotować się na stojąco więc przygotuj sobie wysoki garnek i nalej jak najwięcej wody - końcówki szparagów mogą wystawać (para załatwi sprawę:)
* Szparagi gotuj w osolonej wodzie ok 10min a w tym czasie możesz przygotować resztę
* Zagotuj wodę w patelni z łyżką octu lub sokiem z cytryny, po kolei wbijaj jaj...o do miseczki i później wlewaj ostrożnie do patelni z gotującą się lekko wodą. Zagarniaj łyżką tak aby jajo ułożyło się w ładny okrągły kształt. Jaja siedża w patelni ok 3-5min nie dluzej.
* Wyciągamy szparagi, owijamy szynką i smażymy na maśle w patelni ok 3min
* Sos robimy z łyżki majonezu i dwóch łyżek jogurtu dodajemy do niego sos 1/3 cytryny
* wyciągamy na półmisek szparagi polewamy dość rzadkim sosem i układamy jaja. Jedno z nich możecie przeciąć a żółtko ze środka wypłynie. mmmmmmniam:)
by Ann
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz