Polecany post

Photobucket Photobucket

wtorek, 5 maja 2015

Gulasz po mojemu - zdrowo, szparagowo i batatowo!




Mogę wam uroczyście ogłosić, że sezon na szparagi został rozpoczęty, a ja zdecydowałam się na całyu miesiąc poświęcony tym cudom. To znaczy mniej więcej tyle, iż będziecie mogli korzystać w tym miesiącu do woli z przepisów które dla was przygotuje, a każdy znajdzie coś dla siebie:)
Dziś mam dla Was przepis stworzony przeze mnie czyli zdrowo, domowo i szparagowo!

Co potrzebujesz:
  • pęczek szparagów
  • opakowanie pieczarek
  • 3 średnie bataty
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 1 duży bakłażan
  • mięso z uda indyka lub piersi (mięso z kością do takiego ala' gulaszu będzie lepsze:)
  • rukola skropiona sokiem z cytryny dla złagodzenia ostrości dania
  • suszone liście przypraw (tymianku, szałwii, rozmarynu, oregano)
  • pieprz, sól gruboziarnista, chilli
  • olej i woda
  • 2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego
Jak to zrobić:
  1. Odkrajamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki - doprawiamy solą, pieprzem i chilli lub ostrą papryką. Wrzucamy do rozgrzanego rondla
  2. Pokrojoną cebulę wrzuć do rondla i przemieszaj.
  3. Gdy mięso się obsmaży, wrzuć pokrojone w kostkę bataty
  4. Wszystko duś pod przykryciem i wsyp ok. dwie duże łyżki mieszanki suszonych liści w.w
  5. Kiedy Bataty lekko się obsmażą należy podlać troszkę wody i dusić.
  6. Kiedy bataty lekko zmiękną należy wrzucić pokrojone pieczarki, a po 3min pokrojonego i osolonego wcześniej bakłażana.
  7. Wszystko dusimy do miękkości pamiętając o tym aby podlewać wodą i pilnować aby bataty nam się nie rozpadły. Posypujemy wszystko ostrą papryką i solą, mieszamy i na wierzch kładziemy szparagi. Dusimy na ogniu jeszcze ok 7min aby szparagi zmiękły pod wpływem pary i możemy wcinać:)
  8. Podajemy z rukolą z sokiem z cytryny.
by Ann











BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket