Mogę wam uroczyście ogłosić, że sezon na szparagi został rozpoczęty, a ja zdecydowałam się na całyu miesiąc poświęcony tym cudom. To znaczy mniej więcej tyle, iż będziecie mogli korzystać w tym miesiącu do woli z przepisów które dla was przygotuje, a każdy znajdzie coś dla siebie:)
Dziś mam dla Was przepis stworzony przeze mnie czyli zdrowo, domowo i szparagowo!
Co potrzebujesz:
- pęczek szparagów
- opakowanie pieczarek
- 3 średnie bataty
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 1 duży bakłażan
- mięso z uda indyka lub piersi (mięso z kością do takiego ala' gulaszu będzie lepsze:)
- rukola skropiona sokiem z cytryny dla złagodzenia ostrości dania
- suszone liście przypraw (tymianku, szałwii, rozmarynu, oregano)
- pieprz, sól gruboziarnista, chilli
- olej i woda
- 2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego
- Odkrajamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki - doprawiamy solą, pieprzem i chilli lub ostrą papryką. Wrzucamy do rozgrzanego rondla
- Pokrojoną cebulę wrzuć do rondla i przemieszaj.
- Gdy mięso się obsmaży, wrzuć pokrojone w kostkę bataty
- Wszystko duś pod przykryciem i wsyp ok. dwie duże łyżki mieszanki suszonych liści w.w
- Kiedy Bataty lekko się obsmażą należy podlać troszkę wody i dusić.
- Kiedy bataty lekko zmiękną należy wrzucić pokrojone pieczarki, a po 3min pokrojonego i osolonego wcześniej bakłażana.
- Wszystko dusimy do miękkości pamiętając o tym aby podlewać wodą i pilnować aby bataty nam się nie rozpadły. Posypujemy wszystko ostrą papryką i solą, mieszamy i na wierzch kładziemy szparagi. Dusimy na ogniu jeszcze ok 7min aby szparagi zmiękły pod wpływem pary i możemy wcinać:)
- Podajemy z rukolą z sokiem z cytryny.
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz