Polecany post

Photobucket Photobucket

sobota, 4 października 2014

Grillowany Łosoś na rukoli i cukinii ze szpinakiem




Jedzmy zielone, jedzmy różowe, jedzmy czerwone, żółte, pomarańczowe - jedzmy kolorowo!
To jest podstawowa zasada podczas zdrowego odżywiania. W każdym kolorze mamy zawarte inne wartości i witaminy a poza tym pooprawia się nasze samopoczucie i apetyt.
Danie, które przygotowałam na prośbę W. ''zróbmy coś z łososiem'' jest kolorowe i bogate w witaminy, do tego lekkie i zaspokaja nasz głód spokojnie do następnego posiłku.
Rucola, pomidorki - teraz jeszcze pyszne więc korzystajcie póki można, cukinia, łosoś, szpinak i jogurt naturalny z niezwykłymi wartościami kurkumy. Ale po kolei - wszystko zaraz wam opiszę:)

Rukola surowa - zawiera w swoim składzie witaminę K, której już jedna porcja zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tą vit. Zawiera również witaminę C bo nie tylko cytryna ją posiada, a co więcej nawet czerwona papryka ma 5 razy więcej witaminy C niż  cytryna:) Rukola zawiera dużo błonnika dzięki któremu nic nie będzie zalegać nam w jelitach.

Kurkuma - dodałam ją do jogurtu. W zasadzie dodaje po odrobinie do każdego posiłku odkąd usłyszałam, że poprawia kondycję stawów i jest świetnym elementem odżywczym prawdopodobnie jednym z najlepszych, jeśli uprawiamy sport np. bieganie. Wyszukuje komórki i zabija je. Do tego poprawia nastrój! czyli coś w sam raz na jesienne chłody. Kurkumina blokuje wrogów naszych hormonów szczęścia:) Jest pyszna i można dodać ją absolutnie to wszystkich dan z użyciem ryżu, drobiu, sałatek i zup.

Szpinak - co tu dużo mówić. Szpinak jest bardzo częstym gościem na moim stole, a to dlatego że po pierwsze uwielbiam go a w dodatku ma on właściwości przeciwnowotworowe oraz właściwości chroniące nasz organizm przed miażdżycą. Liście szpinaku zawierają dużo potasu, magnezu, witaminy C i K potrzebną w odpowiednim krzepnięciu krwi oraz witaminę E, która opóźnia procesy starzenia. Szpinak jest również bardzo mało kaloryczny na 100g ma tylko 16kcal - także kobietki jedzmy szpinak! (i nie tylko kobietki:))

Cukinia - potas, żelazo, magnes. Witaminy A, C, K, B1 i beta karoten. Cukinia bardzo pozytywnie wpływa na procesy trawienia i przyspiesza metabolizm.

Łosoś - przede wszystkim kwasy Omega 3 i nic więcej mówić nie trzeba. Pamiętajcie, że łosoś jest wbrew pozorom tłustą rybą dlatego jemy go bez skóry i tego co przy skórze się znajduje czyli tłuszczyk:)

Co potrzebujesz (2 porcje):
  • 2 filety z łososia
  • 2 bardzo duże garści rukoli
  • ok 10-12 plastrów cukinii
  • garść szpinaku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 4 plastry mozarelli
  • pieprz i sól
  • kilka pomidorków
  • sos (1 szklanka jogurtu naturalnego, świeżo mielony pieprz, sól morska, odrobina suszonego chilli i 1łyżeczka kurkumy) Wszystko wymieszaj i sos gotowy. Kremowy i delikatny.
  1. Łososia solimy i oprószamy świeżo mielonym pieprzem, i kładziemy na patelnię grillową - pamiętajcie że musicie położyć najpierw różowym mięskiem do dołu bo gdy położymy najpierw od strony skóry to mięso nam się ściągnie i wykręci pod wpływem temperatury co da nam brzydki wygląd. Smażymy po ok. 5min po każdej stronie
  2. Siekamy czosnek i wrzucamy na patelnię spora garść szpinaku. Dodajemy sól i pieprz i podsmażamy
  3. Kiedy łososia przełożymy skórą do patelni to na mięsku układamy po 2 cieniutkie plastry mozarelli i na to szpinak i smażymy 5 minut
  4. W tym czasie smażymy przyprawione sola i pieprzem plastry cukinii a na talerzach układamy rukolę i kroimy pomidorki
  5. Na rukolę układamy cukinię i polewamy wszystko naszym kremowym sosem.
  6. Na wszystko układamy łososia, skrapiamy cytryna i układamy pokrojone pomidory.
  7. Zjedzmy szybko póki ciepłe. Jeśli potrzebujecie węglowodanów po treningu to opiekamy tosty pełnoziarniste i chrupiemy:)











BON APPETIT!  Ann

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket