Polecany post

Photobucket Photobucket

środa, 13 sierpnia 2014

Borówkowe love z mascarpone i kawą



Borówkowe love <3
Desery nie goszczą u mnie na stole zbyt często dlatego jeśli już je robię nie grzeszą one przesadną słodkością:) Połączenie smaków - słodkiego-->kwaśnego-->gorzkiego jest dla mnie najlepszą opcją.

Korzystajcie póki możecie z tego co możemy dostać na lokalnych bazarkach lub we własnych ogródkach. Znajdziemy tam mnóstwo świeżych owoców, z których możemy skomponować naprawdę ciekawe smaki.
Spróbujcie pomyśleć o swoich ulubionych smakach i sami możecie stworzyć swój autorski deser, a przy tym świetnie się bawić bo przecież dekorowanie, a później próbowanie czy faktycznie to co zrobiliśmy jest smaczne, sprawia nam dużo frajdy.

Mascarpone jest świetną bazą jeśli zaczynacie komponować swoje desery. Jest to serek, który nie ma specyficznego ani wyrazistego smaku, możecie dodać do niego co chcecie - cukier, owoce, soki, dżemy itd. A poźńiej już z górki, owoc i coś do zgryzienia czyli w moim przypadku - biszkopty.

Zobaczcie jak to zrobiłam, a wyszło niezbyt słodko ale idealnie.
Pamiętajcie ze proporcje cukru możecie sobie bilansować - w stosunku do tego jak słodko lubicie podniebienie ugościć:)

Co potrzebujesz:
  • 300g borówek
  • Serek mascarpone
  • 2 jaja
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki kawy
  • Paczka biszkoptów
Jak to zrobić:
  1. Serek Mascarpone wrzucamy do miski i dodajemy dwa żółtka i dwie łyżeczki cukru - ucieramy
  2. 2 białka ubijamy (dodajemy szczyptę soli)
  3. Mieszamy razem obie masy i dodajemy kilka całych borówek

  1. Zaparzamy kawę w małej miseczce i dodajemy resztę cukru
  2. Maczamy w niej biszkopty (uważajcie żeby ich nie rozmoczyć)
  3. Układamy na dnie kokilek, a później polewamy jedną warstwą masy mascarpone
  4. Resztę borówek blendujemy aby stworzyć kolejną warstwę i znów biszkopty, masa mascarpone, zblendowane borówki i na koniec borówki do udekorowania:) Gotowe















BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Photobucket Photobucket